COMUNICAT DE PRESĂ

Până astăzi, 17.03.2020, în județul Dâmbovița se află în izolare la domiciliu 249 de persoane asimptomatice iar 36 de persoane se află în carantină în spațiile identificate în acest sens. Au fost testate 46 de persoane aflate în izolare la domiciliu/carantină, de către DSP Dâmbovița, rezultatele sosite până în prezent fiind negative.

          Totodată precizăm că la nivelul județului Dâmbovița nu a fost înregistrat niciun caz de suspiciune/îmbolnăvire cu coronavirusul COVID-19.

          Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a dispus o serie de măsuri în vederea limitării și răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19.

          Având în vedere necesitatea furnizării de utilități în regim de continuitate (apă, gaze, electricitate, internet/cablu ,etc) precizăm că pentru intervențiile echipelor care acționează în județul Dâmbovița în cazul persoanelor aflate în izolare, au fost transmise adrese furnizorilor prin care le-am adus în vedere faptul că pot intra în posesia situației persoanelor izolate, de la primarii unităților administrative-teritoriale. De asemenea, au fost puse în vedere măsurile care trebuie respectate în momentul intervenției în locuința unei persoane izolată:

  • înainte de intrarea în locuință să solicite persoanei izolate să poarte masca de protecție;
  • în timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 m;
  • membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecție constând în : măști, ochelari de protecție, mănuși etc.
  • membrii echipelor de intervenție vor fi dotaţi cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenţiei, precum şi după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales daca aceasta manevră a fost efectuată fără mănuşi (atingerea unor suprafeţe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

Totodată având în vedere necesitatea persoanelor de a utiliza serviciile specifice Poștei Române, a fost învederat către Oficiul Județean de Rețea Poștală Dâmbovița faptul că pot intra în posesia situației persoanelor izolate, de la primarii unităților administrative-teritoriale și de asemenea, au fost transmise și recomandări pentru personalul Poștei Române desemnat prin procedură proprie  să facă parte din echipele de distribuire mecanizată, și anume:

  • solicitarea către persoana autoizolată să poarte masca de protecție;
  • păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;
  • persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu;
  • salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecţie şi vor fi dotaţi cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte şi după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare;
  • mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecţia in vehiculul de transport se va face cel puţin de două ori în timpul unei ture de lucru cel puţin prin ştergerea suprafeţelor de posibil contact cu mâinile personalului.

S-a transmis o recomandare privind decalarea de către entităţile private din județul Dâmbovița, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi, a programului personalului care utilizează transportul public în comun, fie pentru întregul personal, în afara perioadelor de aglomeraţie maximă, fie prin împărţirea personalului care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupuri, care să fie programaţi pentru începerea şi terminarea programului în intervalele orare decalate cu o oră/o oră şi jumătate faţă de programul normal.

Recomandările se aplică până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.

          Atragem atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu coronavirusul COVID-19. De asemenea, învederăm faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, este prevăzută la art.352, alin 1 din Codul Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

          Începând cu data de 16.03.2020 a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției cu rolul de a eficientiza acțiunile întreprinse în scopul asigurării unei evidențe permanente a situației înregistrate precum și asigurării unei comunicări directe cu persoanele aflate în izolare la domiciliu/aflate în carantină de pe raza județului nostru: telefon/fax 0245/210472, telefon mobil 0730.013381, e-mail: cjcci.db@gmail.com.

          Lansăm un mesaj către toți primarii unităților adminstrativ-teritoriale din județul Dâmbovița și, deopotrivă, către toți locuitorii acestui județ: Acțiunea fermă, concentrată a tuturor, cu respectarea strictă a programelor și regulilor enunțate mai sus, sunt singurele noastre arme de stăvilire a răspândirii virusului; comanda unică și concertată în același sens sunt premizele reușitei.

Facem apel la întreaga comunitate dâmbovițeană: În acest moment nu mai există granițe între localități și decizii diferite în fiecare comună, oraș sau municipiu; avem o singură problemă și o vom combate într-un singur mod, așa cum vor fi transmise instrucțiunile.

          În același timp, facem un apel către cetățenii județului nostru să acționeze cu calm, responsabilitate și grijă față de cei din jur, să nu încurajeze propagarea mesajelor de panică și să susțină efortul nostru pentru limitarea și răspândirea infecției cu noul coronavirus.

CENTRUL JUDEȚEAN

DE COMUNICARE ȘI INFORMARE PUBLICĂ

AL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA