Comunicat de presa_MESAJUL PREFECTULUI DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

MESAJUL PREFECTULUI

DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

”Dragi prieteni,

trăim vremuri tulburi, iar astfel de zile trebuie să fie un prilej de reflexie asupra trecutului și o ancorare în valorile care ne-au unit în ultimii ani și care ne pot face viața mai bună pe viitor. În aceste vremuri pot apărea și riscuri enorme. Trebuie să fim vigilenți și să nu lăsăm emoțiile să domine rațiunea.

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să respingem manifestări xenofobe, comportamente discriminatorii și discursuri ale urii. Prea multe secole acest tip de comportament a făcut din milioane de oameni – sclavi/ robi. Să nu uităm că România a aprobat actul dezrobirii romilor abia în anul 1856. Prin acest act, statul de atunci și-a manifestat dorința ca țara noastră să adere la valorile umaniste și la cele europene.

Înainte de a zice de cineva că este „altfel”, trebuie să îl înțelegem și să-i aflăm trecutul, să îl respectăm și să-i oferim șanse reale la educație și la o viață demnă. Să nu uităm că și după ce au fost dezrobiți, au fost victimele discriminării, nu atât prin legi, cât prin mentalități. De aceea, cred că împreună putem să punem bazele unei noi generații care să învețe unii despre alții, să respecte cultura celuilalt și să respecte valorile umaniste care ne-au construit ca națiune.

La mulți ani, tuturor prietenilor, indiferent de etnie sau naționalitate!

 (Prefect, Claudia GILIA)

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița