COMUNICAT DE PRESĂ – 13.06.2022

           Subprefectul Județului Dâmbovița Adrian Chițescu și purtătorii de cuvânt ai instituțiilor care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – IPJ, ISU și IJJ Dâmbovița – au comunicat astăzi, într-o intervenție live pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului, de la Festivalul Verii, care are loc în orașul Titu, rezultatele măsurilor care au fost luate la nivelul județului nostru, pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea de Rusalii, dar și pentru desfășurarea în siguranță a tuturor activităților cultural-artistice, recreative și tradiționale care au avut loc în această perioadă.

Astfel, ”în județul Dâmbovița, circa 465 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost și sunt încă la datorie, pentru ca cetățenii să fie în siguranță. De vineri și până astăzi nu au fost raportate incidente majore în cadrul manifestărilor care polarizează un public numeros, fiind contracarate de îndată toate faptele de natură a încălca normele de convieţuire socială stabilite prin actele normative în vigoare. Prefectul județului Dâmbovița adresează mulțumiri, pe această cale, atât celor care au respectat și respectă în continuare normele de ordine publică și conviețuire socială, cât și forțelor de ordine care au vegheat și veghează la respectarea lor”, a subliniat subprefectul Adrian Chițescu.

În continuare, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița a declarat că ”polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat în acest sfârșit de săptămână pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sărbătoarea Rusaliilor, iar manifestările organizate în județ să se desfășoare fără evenimente nedorite.

În această minivacanță, nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să perturbe ordinea și liniștea publică și normele de conviețuire socială.

La activitățile desfășurate au participat polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră, ordine publică, investigații criminale și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița. 

Pe lângă acțiunile organizate pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație, în acest sens fiind organizate acțiuni punctuale pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau conduc autoturisme fără a deține permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice ori a altor substanțelor interzise.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 421 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 146.645 de lei, au reținut 25 de permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.” (Ag.pr. Ana – Maria LIȚĂ  Purtător de cuvânt în cadrul IPJ Dâmbovița)

În ce privește misiunile pompierilor dâmbovițeni în perioada minivacanței de Rusalii, purtătorul de cuvânt al ISU Dâmbovița a menționat că ”efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al Județului Dâmbovița au fost și sunt la datorie în această minivacanță a Rusaliilor pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, la nivel local.

Astfel, echipajele de intervenție au acționat la 82 evenimente, dintre care: 63 cazuri de prim ajutor,1 incendiu la o anexă gospodărească, 5 acțiuni la accidente rutiere, 2 salvări de animaleși 11 alte situații.

Și astăzi, 13 iunie, județul Dâmbovița se află sub atenționare meteorologică cod galben până la ora 22:00 și atenționare hidrologică cod galben până la ora 24:00. 

Pentru protecția dumneavoastră vă recomandăm să urmăriți prognozele meteo, să întrerupeți activitățile în aer liber, să vă adăpostiți în locuințe sau în alte spații care prezintă siguranță și să respectați îndrumările autorităților.

Totodată, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Situația operativă de la nivel județean rămâne în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns la posibilele situații de urgență ce pot apărea.” (Cpt. Gabriel GĂTEJ, Purtător de cuvânt în cadrul ISU Dâmbovița)

Purtătorul de cuvânt al IJJ Dâmbovița a subliniat că, în această minivacanță de Rusalii,principala misiune a jandarmilor o constituie prevenirea eventualelor fapte antisociale, pe timpul tuturor manifestărilor cultural-artistice/tradiționale și sportive.

”Pe această cale, adresăm participanţilor la aceste manifestări următoarele recomandări preventive:

  • să adopte un comportament civilizat şi să respecte măsurile stabilite de organizatori și structurile de ordine și siguranță publică;
  • să sesizeze orice situație de pericol ori faptă de natură antisocială, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

În această perioadă, a minivacanței de Rusalii, nu au avut loc evenimente deosebite, care să afecteze climatul de ordine publică. Un singur incident a fost înregistrat în data de 10 iunie, la parada Babel FEST din Târgovişte, unde un bărbat, care se manifesta violent și adresa injurii participanților, a fost imobilizat de jandarmi, iar în urma controlului corporal efectuat asupra acestuia a fost depistată o baionetă. Persoanei în cauză i s-au întocmit actele de sesizare pentru portul fără drept de obiecte periculoase la adunări publice. Actele au fost înaintate autorităților abilitate pentru continuarea cercetărilor.”(Lt.col. Ciprian VĂTĂȘELU, purtător de cuvânt IJJ Dâmbovița)

 

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița