Comunicat de presa_Ceremonia publică militară şi religioasă organizată cu ocazia Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Uniunii Europene și a Zilei Victoriei Națiunilor Unite

Subprefecții Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu au participat, astăzi, la Ceremonia publică militară şi religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori, organizată cu ocazia Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Uniunii Europene și a Zilei Victoriei Națiunilor Unite.

 În cadrul evenimentului, care a avut loc la Monumentul Eroilor din Cazarma Teiş, subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu a transmis mesajul Prefectului Claudia Gilia.

”Astăzi, prețuim mai mult ca oricând apartenența României la Uniunea Europeană și NATO!

9 mai are pentru România o triplă semnificație:Ziua Independenţei de Stat a României – 145 de ani de libertate și independență. Prin încununarea strădaniilor înaintașilor noștri, în data 9 mai 1877, ieșind de sub suzeranitatea otomană, a fost proclamată independența statală, românii devenind  ”o Națiune de sine stătătoare”, așa cum constata Mihail Kogălniceanu, ziua Victoriei Coaliției Națiunilor unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, prin care aniversăm semnarea „Declarației Schuman” (9 mai 1950).

Este ziua în care sunt lăsate în urmă războaiele, suferințele, nesiguranța și tristețea și se clădesc noi idealuri naționale și europene, se consolidează valori precum democrația, solidaritatea și libertatea.

Ce am fi fost noi astăzi fără aceste momente istorice?

Dacă acum un an am fi putut crede că democrația, libertatea de circulație sau chiar viața normală sunt lucruri care ni se cuvin și pentru care nu avem de ce să ne facem griji sau să depunem eforturi speciale, astăzi lucrurile s-au schimbat.

Vedem cum la granița României se repetă scene pe care generația noastră le-a citit doar din cărțile de istorie sau pe care le-a auzit din mărturii ale unor supraviețuitori ai celei de-a doua conflagrații mondiale.

Astăzi, vedem că lumea a devenit impredictibilă, mai ales cea din afara familiei europene.

 Am speranța că o Europă puternică va putea oferi siguranță și prosperitate pentru fiecare dintre noi.

Avem nevoie de o Europă unită și solidară pentru a face față tuturor provocărilor din societatea contemporană.

Noi suntem puternici doar împreună.

Nu uităm nici eforturile înaintașilor noștri, care au câștigat toate drepturile de care ne bucurăm noi astăzi, cu foarte mari sacrificii. Avem obligația să le protejăm dacă vrem ca și generațiile viitoare să se bucure de ele.

Democrația se câștigă în fiecare zi.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, Europa!

 

 (Prefect, Claudia GILIA)

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița