Comunicat de presa_ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic privind problemele persoanelor vârstnice

Astăzi, la sediul Instituției Prefectului Județul Dâmbovița, a avut loc ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic privind problemele persoanelor vârstnice, desfășurată în comun cu ședința Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, participând, totodată,reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc, reprezentanți ai asociației persoanelor cu dizabilități și ai nevăzătorilor.

Cu acest prilej, au fost trecute în revistă problemele cu care se confruntă pensionarii dâmbovițeni, fiind discutată, totodată, procedura și alocarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2022.

Analizând cele expuse, Prefectul județului a trecut în revistă o serie de măsuri luate de Guvernul României, care se vor aplica în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pentru a veni în sprijinul românilor cu venituri mici și antreprenorilor în ce privește plata facturilor la energie.

”Pensionarii sunt o mină de aur pentru o societate responsabilă!

Mă întâlnesc zilnic cu firme, reprezentanți ai altor instituții ale statului, cu oameni activi din societatea civilă cu ambasadori și sindicate. Dar cele mai calde întâlniri sunt cele în care sunt prezenți seniorii noștri.

Le-am transmis, astăzi, că le sunt aproape și că nu am uitat de sacrificiile pe care le-au făcut în timpul vieții active, și nici de greutățile prin care trec, mai ales în ultima perioadă.

Astăzi, toată populația a fost supusă unui stres suplimentar – scumpirile la carburanți, energie electrică, gaze și la produsele de bază sunt o problema care ne preocupă. Aceste crize multiple îi afectează cu precădere pe pensionari.

Prin măsurile pe care le ia, Guvernul a reușit să stopeze creșterile explozive la facturi și produse de bază. Românii trebuie să aibă protecție în fața liberalizărilor haotice.

Guvernul va acorda protecție pentru cel puțin un an de zile tuturor cetățenilor și firmelor românești.

Speculanții vor fi supraimpozitați și taxați de instituțiile de verificare și control.

Companiile care produc gaze naturale din subsolul românesc vor vinde producția la prețuri rezonabile pentru cetățenii români.

Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, care reprezentau peste 50% din creșterea inflației, va determina o stabilizare a prețurilor de consum, cu un efect pozitiv asupra puterii de cumpărare a populației.

Întotdeauna dialogul cu persoanele cu experiență de viață și profesională nu poate decât să fie benefic.

Împreună cu președintele Consiliului Județean, domnul Corneliu Ștefan, vom întreprinde toate demersurile pentru a aduce un plus de valoare vieții pensionarilor dâmbovițeni.

Le mulțumesc, tuturor seniorilor, pentru implicarea activă în societate și pentru soluțiile pe care care le-au înaintat astăzi!”

(Prefect, Claudia GILIA)

Tot în cadul întâlnirii au fost prezentate, de către doamna Vlad Mariana, atât sancțiunile aplicate operatorilor economici pentru neaplicare compensării sau plafonării prețurilor, cât și pentru diferența între prețurile la rafturi și cele afișate la casa de marcat, la achiziționarea produselor alimentare și nealimentare.

La ședință au participat, alături de Prefectul județului Dâmbovița și subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu, Președintele Consiliului Județean, domnul Corneliu Ștefan și Vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Antonel Jîjîie.

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița