Astăzi, la sediul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița, au avut loc declarațiile comune ale purtătorilor de cuvânt din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu privire la măsurile care se vor aplica în minivacanța din perioada 01-05 iunie 2023, după cum urmează:
În cele cinci zile libere, peste 1.000 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie pentru siguranța comunității
În perioada 1 – 5 iunie a.c., zilnic, în medie, peste 220 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acționa pentru a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât cetățenii să se bucure în siguranță de minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Copilului și Rusalii.
La acțiunile organizate vor fi angrenați polițiști de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, iar în cazul unor situații deosebite, luptătorii de la acțiuni speciale vor fi pregătiți să intervină.
Efectivele din teren vor acționa pentru siguranța cetățenilor care participă la evenimente publice, manifestări religioase ori cultural-artistice, dar și pentru a supraveghea și fluidiza traficul rutier pe principalele artere din județ, îndeosebi pe tronsoanele spre stațiunile turistice.
În atenția polițiștilor vor fi și manifestările publice organizate în perioada următoare, la care se preconizează participarea unui număr însemnat de participanți, respectiv Zilele Județului Dâmbovița și Babel F.A.S.T..
În fiecare zi, polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și județene, pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație.
Alături de polițiștii rutieri vor fi și cei de la structurile de ordine publică. Misiunile acestora, pe lângă menținerea ordinii și liniștii publice, vor viza depistarea și sancționarea participanților la trafic care pun în pericol siguranța rutieră prin nerespectarea regulilor de circulație, îndeosebi depistarea și sancționarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.
În acest sens, pe șoselele din județ vor fi folosite 40 de autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, dar și aparatele etilotest și drugtest.
Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată.
Recomandăm tuturor cetățenilor să adopte o conduită preventivă și să respecte indicațiile și măsurile legale ce au ca scop protejarea sănătății, vieții și a bunurilor.
În zona evenimentelor publice,circulați cu viteză redusă și manifestați atenție sporită, pentru evitarea pericolelor.
Dacă participați la astfel de manifestări, când parcați autoturismul, nu lăsaţi în interior genţi, chiar dacă nu conţin bunuri de valoare, deoarece pot atrage atenţia infractorilor!
Totodată, părinții sunt sfătuiți să discute deschis cu copiii, să-i înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc și să se asigure că aceștia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa.
Învăţaţi copiii că, în cazul în care se pierd, nu trebuie să încerce singuri să-şi caute părinţi, ci pot apela la un poliţist, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.
Asiguraţi-vă că aceștia vor spun întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, le cer să-i însoţească!
Înainte de a pleca la drum, interesați-vă despre situația traseului pe care urmează să îl parcurgeți. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite pe secțiunea Infotrafic a siteului oficial al Poliției Române.
Pentru prevenirea accidentelor de circulație sau a ambuteiajelor rutiere, pe autostradă, drumurile naționale și județene, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția.
Bicicliștilor, motocicliștilor și conducătorilor de ATV-uri le recomandăm să circule cu o viteză care să permită celorlalți participanți la trafic să îi observe din timp și să fie vizibili purtând echipament de protecţie reflectorizant .
Este de precizat și faptul că accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
Accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniță şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
Respectarea acestor reguli este importantă pentru a nu crea o stare de temere și pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți cetățeni.
Noi suntem la datorie în această perioadă! În caz de nevoie, nu ezitați să ne cereți ajutorul sau să apelaţi 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Jandarmii dâmbovițeni vor fi la datorie în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii
În minivacanța din perioada 1 – 5 iunie 2023 jandarmii dâmbovițeni vor acționa zilnic pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică la activitățile cultural-artistice/ tradiționale și recreative, ce vor avea loc pe raza judeţului Dâmboviţa, fiind pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor.
Dintre principalele manifestări publice care se vor desfășura la nivel județean amintim următoarele:
- începând de astăzi, 31 mai și până pe data de 4 iunie activitățile cultural-artistice ocazionate de Zilele Județului Dâmbovița;
- pe data de 1 iunie a.c., activitățile recreative dedicate Zielei Copilului, atât în municipiul Târgoviște, cât și în orașele Pucioasa, Găești, Titu și Răcari;
- în perioada 1 – 5 iunie a.c., “Festivalul Verii” la Titu;
- începând cu data de 3 iunie debutează manifestările cultural-artistice în Târgoviște, la Babel F.A.S.T.
Jandarmii vor fi angrenați și în misiunile permanente de pază și protecție instituțională la obiectivele stabilite în responsabilitate.
Principala misiune a jandarmilor, alături de celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniu, va consta în asigurarea siguranței cetățenilor, prevenirea traficului/ consumului de substanțe interzise, precum și prevenirea faptelor antisociale.
Tot în această perioadă, jandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga vor veghea permanent şi vor interveni cu promptitudine pentru a acorda ajutor turiştilor aflaţi în dificultate în zona de competență din Munții Bucegi.
Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite facem următoarele recomandări :
- cetățenii care vor participa la activități cultural-artistice/ tradiționale și recreative să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor și organizatorilor pe timpul derulării acestora și totodată, să evite implicarea în conflicte de orice natură;
- să respecte obligaţiile legale referitoare la activităţile de picnic;
- să acorde atenție copiilor pentru a nu exita riscul de a se rătăci în mulțime;
- persoanele care vor alege să își petreacă timpul în zona montană să se informeze asupra stării vremii, drumurilor și condiţiilor climatice locale;
- turiștii să se deplaseze la munte pe drumurile deschise circulației, iar pentru drumeții să aleagă numai traseele montane marcate și să nu se abată de la acestea;
- cetățenii sunt rugați să sesizeze, orice situație de pericol ori faptă de natură antisocială, fie prin contact direct la structurile de ordine și siguranță publică, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.
Cu ocazia minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor și a Zilei Internaționale a Copilului, dar și a sărbătoririi Zilelor județului Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” va monitoriza permanent evoluția situației operative din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri suplimentare pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Zilnic, peste 130 de pompieri care încadrează mijloace tehnice vor fi pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Prevenirea reprezintă o componentă extrem de importantă pentru evitarea evenimentelor deosebite care pot pune în pericol viața sau bunurile. Astfel, pentru înlăturarea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență începând cu data de 1 iunie se vor intensifica controalele de prevenire cu prioritate la cele unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de persoane.
De asemenea, pentru menținerea climatului de siguranță misiunile din dinamică vor fi optim acoperite prin intermediul celor peste 100 de mijloace tehnice, inclusiv echipaje de stingere, echipaje de descarcerare și ambulanțe SMURD.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
– la sosirea în unitatea de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu;
– informați personalul de la recepție, dacă identificați căi de evacuare blocate;
– verificați modalitatea de deschidere a ferestrelor;
– pregătiți focul doar în spații special amenajate, cât mai departe de vegetație;
– înainte de plecare stingeți focul cu apă și acoperiți cu pământ cenușa rezultată;
– le recomandam părinţilor să-şi supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase niciodată în apropierea focului;
– înotați numai în locuri special amenajate;
– este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse.
Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița, în perioada acestei minivacanțe, vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate în Târgoviște, activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.
Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog.
În contextul zilelor libere ce urmează, se recomandă părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să comunice eficient cu aceștia și să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber.
Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente cu număr mare de persoane, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe și să apeleze la ajutorul apropiaților, pentru rezolvarea acesteia.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.