COMUNICAT DE PRESĂ

Unitățile școlare dâmbovițene sunt pregătite pentru începerea anului școlar.

Elevii dâmbovițeni vor începe cursurile în siguranță, în data de 5 septembrie.

Prefectul Claudia Gilia a avut astăzi o întâlnire de lucru cu tema ”Siguranța școlară în anul școlar 2022-2023”, la care au participat: Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Ștefan, subprefecții Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu, conducerea: Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I”, Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Mircea cel Bătrân”, Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, a Casei Județene de Asigurări de Sănătate ȘI A PoliȚiei Locale Târgoviște.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat următoarele teme:

 • Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar;
 • Evaluarea modului de asigurare a serviciilor de pază în unitățile de învățământ din județul Dâmbovița;
 • Autorizațiile de securitate la incendii;
 • Autorizațiile sanitare de funcționare a unităților școlare;
 • Efectuarea triajului epidemiologic;
 • Alte chestiuni organizatorice care privesc începerea anului școlar 2022-2023;

Din datele prezentate în cadrul ședinței, rezultă că, la nivelul județului Dâmbovița, există 504 unități de învățământ. Dintre acestea, 120 de unități au asigurată paza cu personal propriu angajat, 190 de unități au asigurată paza exclusiv prin sistem de supraveghere video și 48 de unități sunt asigurate concomitent cu pază umană și prin sistem de supraveghere video.

Din cele 504 unități școlare, din evaluarea realizată până la acest moment, doar 4 nu au autorizații sanitare de funcționare. Prefectul a solicitat Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița realizarea unei monitorizări atente a îndeplinirii condițiilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ.

Pentru derularea activităților școlare în condiții de siguranță, Prefectul a decis constituirea a două comisii pentru monitorizarea și îndrumarea unităților de învățământ cu privire la respectarea prevederilor legislative pe următoarele componente:

 1. siguranța în școli;
 2. autorizațiile sanitare de funcționare;
 3. autorizațiile de securitate la incendii;
 4. paza și siguranța unităților școlare;
 5. gradul de realizare a lucrărilor de igienizare și reparații în unitățile școlare.

Din componența comisiilor vor face parte: câte un demnitar din cadrul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița, câte un reprezentant al Inspectoratului Școalar Județean, câte un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița și câte un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” Dâmbovița. Activitatea acestor comisii va începe în data de 25 august 2022.

În încheierea ședinței, Prefectul a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean să acorde o atenție sporită pe tot parcursul anului școlar în prevenirea și combaterea consumului de droguri.

”Este nevoie de un efort comun pentru ca fiecare unitate școlară să dispună de sisteme de supraveghere video. Solicit, de asemenea, ca, prin parteneriat ISJ, ISU și IPJ să se realizeze în unitățile școlare acțiuni de instruire privind acordarea de prim-ajutor, exerciții de simulare a evacuării în caz de incendiu, cutremur, precum și activități de educație rutieră și campanii de prevenire a consumului de droguri.”

(Prefect, Claudia GILIA)

 

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița