Astăzi a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al județului Dâmbovița, în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea privind planul de măsuri pentru supravegherea condițiilor de desfacere a produselor alimentare și nealimentare tradiționale, precum și pentru asigurarea unui climat corespunzător de siguranță publică în perioada premergătoare sărbătorilor pascale 2022.
De asemenea, au fost trecute în revistă principalele activități desfășurate pe timpul sezonului rece 2021-2022 și rezultatele obținute de către Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița și Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Mircea cel Bătrân” Dâmbovița.
Astfel, în perioada anterior menționată, polițiștii dâmbovițeni au întocmit un plan de măsuri, în vederea menținerii ordinii și siguranței publice în zonele cu fluență mare de public, în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor cu violență, evaziunii fiscale și a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public și privat.
Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, pe durata sezonului rece au fost înregistrate 605 infracțiuni, cele mai multe dintre ele de lovire și orice acte de violență (338), urmate de furt (122), distrugere (69) și amenințare (62).
În ceea ce privește activitățile desfășurate pentru siguranța traficului rutier, au fost aplicate 22.982 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 4.905.779 lei.
Tot în perioada de referință, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița a adoptat, la nivelul unității, mai multe măsuri, pentru:
- creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică;
- gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului de iarnă, coroborat cu evoluția situației epidemiologice;
- atingerea obiectivelor misiunilor efectivelor proprii.
În ce privește misiunile de menținere a ordinii publice, jandarmii dâmbovițeni au efectuat: 2.422 de misiuni de menținere a ordinii publice, 271 de misiuni de asigurare a ordinii publice care includ și misiuni proprii specifice și acțiuni de prevenție, prin distribuirea de materiale informative, de care au beneficiat 584 de persoane.
Conform punctelor înscrise pe ordinea de zi, a fost adusă la cunoștință, de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, situația spațiilor de cazare pentru persoanele care provin din zona conflictului armat cu Ucraina.
În spațiile care au fost identificate în localitățile: Bezdead, Brezoaele, Comișani, Dărmănești, Lungulețu, Nucet, Răcari, Titu, Voinești și Târgoviște pot fi cazate 463 de persoane, iar suplimentar, în cadrul unor operatori economici, la solicitarea acestora, pot fi asigurate încă 198 de locuri de cazare.
Lista locațiilor de cazare a cetățenilor sosiți din Ucraina, care cuprinde și numărul de persoane cazate în spațiile respective, este transmisă zilnic Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, în vederea monitorizării și asigurării medicale, evaluării stării de sănătate, dar și a depistării focarelor de boală transmisibilă.
Situația afluxului de persoane provenite din Ucraina este monitorizată în permanență prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dâmbovița. La această dată, pe teritoriul județului nostru, potrivit informațiilor furnizate de către Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, sunt cazați 336 cetățeni ucraineni.
La solicitarea Prefectului, Lt. Col. Cristian Florea a prezentat o analiză a incendiilor de vegetație uscată, produse în județul Dâmbovița în perioada 01.01.2022-24.03.2022, din care rezultă că, în comparație cu anul precedent, numărul incendiilor de vegetație este de aproximativ șase ori mai mare, ajungând la 520.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița a prezentat informații privind locurile vacante disponibile pe piața muncii la nivel național pentru cetățenii ucraineni. Astfel, în perioada 24 februarie – 29 martie a.c., 170 de firme au declarat că au 3.331 de locuri de muncă vacante disponibile la nivel național. Până în momentul de față, 375 de ucraineni s-au înregistrat la ANOFM/AJOFM pentru ocuparea unui loc de muncă în țara noastră, iar 240 au fost deja ocupate.
La Punctul ”Diverse” de pe Ordinea de zi, directorul Direcției Județene de Statistică Dâmbovița a prezentat situația Recensământului Populației și Locuințelor, menționând faptul că, în prezent, județul nostru se află pe locul 13 la nivel național, după debutarea autorecenzării. Cu acest prilej, doamna Elena Brezeanu a solicitat membrilor Colegiului Prefectural prezenți la ședință să promoveze autorecenzarea voluntară în rândul salariaților.
Înainte de încheierea ședinței, conducerea Direcției Silvice Dâmbovița a comunicat o veste bună: infracțiunile privind sustragerea de material lemnos au scăzut semnificativ în comparație cu anii precedenți. De asemenea, a fost anunțată derularea campaniei de împădurire, în care se implică în mod constant toți decidenții.
Mai multe detalii referitoare la ședința Colegiului Prefectural veți găsi accesând pagina web a Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița:
https://db.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/colegiul-prefectural/n
Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița
b