COMUNICAT DE PRESĂ – MESAJUL PREFECTULUI CLAUDIA GILIA CU OCAZIA ZILEI PROTECȚIEI CIVILE

Pompierii, salvamontiștii, piloții, medicii, paramedicii, asistenții, salvamarii, voluntarii și tot personalul tehnic – sunt dovada deplină a dedicării, responsabilității și umanității.

Ultimii ani au fost unii extrem de grei pentru tot sistemul de protecție civilă – am avut o luptă epuizantă în perioada de Pandemie, apoi ne-am confruntat cu inundații, alunecări de teren, au fost misiuni de stingere a incendiilor în afara granițelor, a venit războiul din Ucraina și în urmă cu câteva săptămâni cutremurul devastator din Turcia, dar și sutele de cutremure și replici din țara noastră.

Presiunea de pe umerii personalului din sistemul public de protecție civilă este una enormă.

Ei sunt cei care educă populația cum să se comporte, cum să se pregătească și cum să acționeze în caz de calamități sau dezastre naturale sau de altă natură. Ei sunt cei care acționează pentru a ocroti populația și patrimoniul în fața pericolelor de urgență. Ei sunt cei care fac din misiunea de serviciu, una personală, de parcă și-ar apăra propria familie. Indiferent unde s-ar afla în cazul unui dezastru, ei salvează vieți, pentru că știu că acolo unde sunt familiile lor – sunt alți salvatori, la fel de dedicați – care le vor veni în ajutor. Ei ne oferă această lecție enormă de dedicare și umanitate.

Ziua Protecției Civile este o minunată ocazie de a ne reaminti că împreună putem stopa schimbările climatice prin comportamentul de zi cu zi.

Munca tuturor celor implicați în protecția civilă este una extrem de apreciată atât pe plan intern, cât și pe plan extern, indiferent dacă vorbim de stingerea incendiilor din Grecia sau Franța, salvarea supraviețuitorilor cutremurului din Turcia sau ajutorul imens oferit refugiaților ucraineni la frontiera de Nord a României.

Toate aceste fapte demonstrează că salvatorii noștri sunt pregătiți să acționeze în orice împrejurare.

Salvatorii români au arătat întregii lumi fața umană a poporului nostru, au arătat că solidaritatea și munca sunt valori care ne caracterizează.

La Mulți Ani, dragi salvatori!

Vă mulțumim pentru toate lecțiile pe care ni le oferiți zi de zi!”

 (Prefect, Claudia GILIA)

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița